Opruimen en de herfst

Het is inmiddels echt herfst. Het wordt kouder, het regent vaker en de bladeren van de bomen en struiken verkleuren naar de meest prachtige kleuren voor ze naar beneden dwarrelen. Op een droge zonnige dag trekken we het bos in op zoek naar mooie herfstschatten en om lekker door de bergen afgevallen bladeren te schoppen.

Maar door het koude en nattere weer brengen we ook weer meer tijd door in onze huizen, bij de kachel, hebben we kaarsjes aan, doen we filmavondjes of doen gezelschapsspelletjes aan de keukentafel. Dit is hoe het ieder jaar weer gaat, en de natuur geeft ons hiermee ook een mooie boodschap: dat het weer tijd is om naar binnen te keren, en los te laten wat we niet meer nodig hebben. Een pas op de plaats maken. De natuur nodigt je hiertoe uit!

Pas op de plaats in dit jaargetijde

En toch vergeten we dit vaak (of het komt er niet van) om eens in de zoveel tijd te doen. Door alles wat we ‘moeten’ en alles wat steeds op je afkomt, zoals (hoge) verwachtingen van jezelf en van anderen, de afleidingen van social media, enz. Als we niet uitkijken worden we hierdoor volledig opgeslokt en gaan we maar door. En doen we niet de dingen die we echt willen doen, die we echt belangrijk vinden, waar we echt blij van worden.

Een pas op de plaats maken dus. Terwijl het leven om je heen doorraast met herfststormen met veel wind en regen. Door jezelf terug te trekken en naar binnen te keren. Neem tijd voor jezelf, alleen. Schrijf alles op wat in je opkomt. Maak de balans op. Vraag jezelf af waar het om draait voor jou. Wat is belangrijk in jouw leven? Waar wil je echt actief aandacht aan besteden? Wat zou je hiervoor moeten loslaten? En wat zou je nog meer willen loslaten? Slechte gewoonten (snoepen, laat naar bed gaan, te veel op social media, enz.), kleding die je niet meer past of draagt, werk of klanten die je geen voldoening meer geven, een hobby waar je niet blij meer van wordt, overtuigingen die je niet vooruit helpen, noem maar op.

Ruim alles op wat je niet meer dient. Automatisch kom je dan op een punt dat er niets meer lijkt te gebeuren. Maar net als in de winter in de natuur, waar er, onzichtbaar voor ons, ondergronds toch van alles gebeurt, vormen zich vanuit die ruimte, vanuit dat niets, nieuwe ideeën. Ideeën die in het voorjaar tot bloei kunnen komen.

Loslaten

Ik weet goed wat ik belangrijk vind (zie ook blog De Winter), maar er zijn nog wel wat dingen die

ik wil loslaten, omdat zij niet bijdragen aan wat ik belangrijk vind. Zoals snoepen. Zo lastig! Maar het draagt niet bij aan mijn energieniveau en het draagt daarom dus al helemaal niet bij aan alles wat ik belangrijk vind. Ook wil ik nog eens door mijn kledingkast. Er liggen en hangen nog steeds kledingstukken die ik niet draag en ze leiden me zo af van de kleding die ik wel leuk vind en graag draag, dat ik soms nog steeds ’s ochtends 5 minuten in de kast sta te staren wat ik vandaag toch weer aan moet… Er zijn dus blijkbaar nog meer kledingstukken die ik zal moeten loslaten 😊.

Wat ga jij loslaten deze herfst om je meer te kunnen focussen op wat voor jou belangrijk is?

Deel het gerust hieronder. Ik ben benieuwd!

Kun je wel wat hulp bij gebruiken, meldt je dan aan voor een gratis coachingsgesprek.

Liefs, Margaretha