Opruimen en de Winter

Het is winter en we trekken ons weer terug in onze huizen. De natuur is in een winterslaap. Het mag allemaal wat rustiger aan. Voor veel mensen is dit dan ook een tijd van bezinning. Wat ging het afgelopen jaar goed, wat hebben we bereikt, wat hebben we allemaal gedaan, maar ook: wat ging minder goed, welke tegenslagen hebben we gehad en wat willen we ‘opruimen’ in de winter voor het nieuwe jaar?

Reflectie

Dit is natuurlijk ook een goed moment om stil te staan bij je bedrijf, je gezin, het huishouden, je gezondheid en vooral ook de balans hierin. De winter is een tijd van rust en we kunnen die tijd gebruiken om te denken en ideeën op ons in te laten werken. Loslaten wat je niet meer dient. Net als in de natuur gebeurt er dan van alles “ondergronds”. Zodra het voorjaar zich dan aandient, hebben we voldoende kracht verzameld om vol energie aan de slag te kunnen.

Vragen die je jezelf kunt stellen:

  • Wat wil jij loslaten? Wat werkt niet meer voor jou (en je gezin/werk)?
  • Wat heb jij nodig om ruimte te creëren (in je hoofd, je huis, je kantoor)?
  • Hoe ziet effectief, ontspannen en met plezier leven en werken eruit in jouw hoofd?
  • Waar wil jij dit jaar extra aandacht aan geven?
  • Wat zou je willen als alles mogelijk zou zijn? Welke stapjes zou je dit jaar alvast kunnen zetten?

Het kiezen van je belangrijkste rollen

Ik heb zelf vastgesteld welke van mijn huidige rollen, momenteel de belangrijksten zijn en hoe succes in die rollen er voor mij uitziet. Ik heb veel interesses en ik kan daardoor nogal meegenomen worden in alle informatie die op mij afkomt via internet, boeken en tijdschriften. Dit zorgt er echter voor dat het vooral bij (veel) lezen blijft en ik maar weinig echt toepas in mijn leven. Door mijn belangrijkste rollen duidelijk te hebben, kan ik nu steeds bewust beslissen of ik iets wel of niet ga doen, of ik iets wel of niet ga lezen. Is het belangrijk? Draagt dit bij aan het behalen van succes in één of meer van mijn gekozen rollen?

Met het beantwoorden van deze vragen kies ik steeds heel bewust waar ik mijn aandacht en energie op wil richten. Het creëert daarmee ook ruimte in mijn hoofd. Ik heb gekozen voor 4 rollen, waaronder die van van gezond mens. Deze rol staat voor goed voor mijzelf zorgen en meer energie krijgen. Dit doel geeft richting aan de keuzes die ik zal maken. Wanneer ik een artikel voorbij zie komen over bijvoorbeeld de voordelen van yoga, zal ik nu beslissen dat dat niet (meer) bijdraagt, ik weet daar genoeg van. Ik kan er dan wel voor kiezen om op dat moment yoga te gaan doen, of om lekker te gaan slapen als ik eigenlijk te moe ben.

Doelen

Ik wil dit jaar dus extra aandacht geven aan doen. Effectief, ontspannen en met plezier leven en werken zoek ik daarbij vooral in eenvoud. Naast werk is er genoeg tijd voor rust, en uitstapjes zijn bijvoorbeeld relatief simpel, zoals picknicken in de speeltuin, een wandeling door het bos en met de tent kamperen op een kleine, kindvriendelijke boerderij in Slowakije. We kijken er nu al naar uit!

Succes en veel plezier met het beantwoorden van de vragen die voor jou spelen!

Ik ben benieuwd, dus mocht je je antwoorden willen delen, laat ze gerust achter in het reactieformulier of neem contact met mij op.

Liefs,
Margaretha

Wil je inspirerende tips blijven ontvangen, meld je dan aan via de button onderaan deze blog. Je ontvangt ook de blog dan voortaan in je mailbox.