Afgelopen woensdag werd het duidelijk, vanaf 15 juni kunnen we weer op vakantie naar andere landen binnen de EU en naar het Caribisch deel van het Koninkrijk. Deze landen krijgen een geel reisadvies: verantwoord, maar let wel op. Bereid je goed voor en informeer jezelf.

Een paar weken geleden hebben wij, gezien de onzekerheden (wat als er een nieuwe opleving van het virus komt?) al besloten in Nederland te blijven. We hebben een minicamping geboekt in Zeeland, redelijk in de buurt van familie, mocht douchen op de camping niet mogelijk zijn laughing.

Nou vind ik inpakken voor vakantie, zeker als we gaan kamperen, nog altijd best een flink karwei. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het jezelf makkelijker te maken.

 

1. Maak een inpak-lijst.

Het klinkt misschien saai of overdreven geordend, een lijstje voor zoiets leuks en spannends als vakantie. Je weet toch zo wel wat je mee moet nemen. Maar ach, waarom zou je het jezelf niet makkelijker maken? Als je geen lijstje maakt op papier, dan maak je hem waarschijnlijk toch wel in je hoofd. Keer op keer, om maar niets te vergeten. Zonde van de mentale capaciteit. Om er vervolgens op de camping achter te komen dat je toch alsnog je slippers vergeten bent.

Doe jezelf dus een lol en maak je eigen inpak-lijst. Je hoeft dit maar 1 keer te doen, bijvoorbeeld in Excel of Word. Iedere volgende vakantie pak je je lijst er weer bij en hoef je hem alleen maar aan te passen voor die specifieke vakantie.

Ook handig: pas je inpak-lijst regelmatig aan op veranderde situaties (bijvoorbeeld de kinderen worden groter en de kinderwagen, draagzak, speen, luiers, e.d. hoeven niet meer mee), op zaken die je achteraf vond ontbreken en schrap spullen die je bij nader inzien overbodig vond. Doe dit altijd bij thuiskomst en voor vertrek bij je volgende vakantie, dan is je inpak-lijst altijd up to date.

Zoek je inspiratie voor een inpak-lijst, kijk dan eens op Pinterest, of download gewoon de mijne!

2. Verzamel spullen die ALTIJD meegaan

Vorig jaar gingen wij 3 keer met de tent weg, waarvan 2 keer een lang weekend. Om niet iedere keer 2 dagen bezig te zijn met het verzamelen van de spullen, heb ik 1 keer alle kampeerspullen die ALTIJD mee gaan verzameld, in categorieën. Ik heb onder andere de categorieën schoonmaken, gereedschap, slapen en keuken. Op de betreffende dozen, tassen, manden, e.d. van de categorie staat wat erin hoort te zitten. Al deze spullen blijven hier ook in en gaan bij thuiskomst niet terug naar hun oorspronkelijke plek. Sommige spullen heb ik extra aangeschaft (kijk ook eens bij de kringloopwinkel!), andere had ik al dubbel. Denk aan een hamer, schaar, kaasschaaf, bestek, knoflookpers, afwasmiddel, specerijen, handdoeken, vaatdoeken, vuilniszakken, …. Bij terugkomst controleer ik of alles weer terug is gegaan in de juiste doos of tas, en of artikelen aan- of bijgevuld moeten worden. De grote spullen, zoals de tent, koelbox en gasstel, staan op hun vaste plek in de garage.
Wanneer we nu weg gaan hoeven we alleen nog maar kleding, wat toiletartikelen en boodschappen in te pakken. De rest van de spullen staat al klaar om 1 op 1 in de auto gezet te worden. Dit scheelt zoveel tijd en stress. Ik kan je dit dus zeker aanraden ook te doen!

Hoe maak jij het jezelf makkelijker met de vakantievoorbereidingen?

Fijne vakantie!

 

Voor meer informatie over vakantie in Corona-tijd, zie Rijksoverheid en Rijksoverheid Wijs op reis.