Niet blij met de inhoud

Een paar weken geleden heb ik mijn kledingkast onder handen genomen. Niet omdat ik het een rommeltje vond. Ik was gewoon niet “blij” met de inhoud…. Ik stond bijna elke dag voor de kast met de vraag “wat moet ik nu vandaag toch weer aantrekken?!”. Ik heb de afgelopen 5 jaar weinig nieuwe kleding gekocht, maar wel veel shirts weggegooid vanwege een gaatjes-mysterie. De oorzaak lag overigens in het aanrechtblad precies op de hoogte van de knoop van mijn broeken, waardoor tussenliggende stof snel sleet. Maar dat terzijde.

Als ik de laatste tijd dus iets zag in mijn kast dat niet mooi meer was, versleten of iets dat ik gewoon niet meer droeg, liet ik het toch liggen, “want straks heb ik niets meer om aan te trekken!”. Maar toch bleef meer dan de helft van mijn kleding in de kast liggen en droeg ik maar een beperkt deel van de kleding die ik had. Opruimen en wegdoen kon dus echt nog steeds wel!

Kledingkast voor opruimen
Flatlay van boek Marie Kondo

Does it Spark Joy?

En wie denkt aan “blij worden” bij opruimen, denkt aan #Mariekondo. “Does it Spark Joy?” Bij de methode van Marie Kondo, die zij in haar boeken beschrijft, begin je met het verzamelen van al je kleding op een stapel. Dat werkt lekker confronterend kan ik je zeggen, want ik vond de stapel toch nog steeds best groot. En ik had zelfs nog iets gesmokkeld. 

Alle kleding op een stapel is nog best confronterend

Van kluskleding bijvoorbeeld hoef ik niet blij te worden, die is gewoon praktisch. Ik heb 2 setjes, 1 setje voor warm weer en 1 voor koud weer. Die mochten sowieso blijven.

Het opruimen

Het doel van het opruimen was heel duidelijk: weer blij worden van mijn kledingkast en de kledingstukken erin. Met de methode van Marie Kondo focus je daarom op waar je blij van wordt (i.p.v. op wat er weg kan of moet). “Houd alleen de dingen die je raken en spring vervolgens in het diepe door de rest weg te doen. Hierdoor reset je je leven en begint je nieuwe lifestyle.” (Uit: Opgeruimd! van Marie Kondo). Uiteindelijk heb ik alle kleding in mijn handen gehad en bepaald wat er mocht blijven. De kleding die ik mooi vind, die lekker zit en die heel is, of te repareren. 2 boodschappen tassen vol zijn naar een kringloopwinkel gegaan.

Tassen kleding voor de kringloopwinkel
Het resultaat van de opruimactie

Het resultaat

Het resultaat van deze opruimactie op de Marie Kondo manier: een kast met kleding die ik graag draag, veel meer overzicht over wat ik heb, en wat ik nog nodig heb, en ook heel belangrijk: ik kan ’s ochtends veel sneller kiezen wat ik die dag wil aantrekken! Doel bereikt!

Wil jij nu ook met je kledingkast aan de slag, dan kan ik je de boeken van Marie Kondo van harte aanbevelen. Wil je niet lezen en liever direct aan de slag met mijn hulp, maak dan nu een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Hoe sta jij ’s ochtends (of ’s avonds) voor je kledingkast?

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Dit kost jou niets extra’s (soms is het zelfs voordeliger). Ik neem alleen links op van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je aanmelding of aankoop? Dank je wel! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken.