Wat je niet krijgt, hoef je ook niet op te ruimen

Spam via de post of telefoon

Via internet, e-mail en social media krijgen we een hoop informatie op ons afgevuurd. Hoe je het aantal e-mails kunt beperken heb ik beschreven in mijn e-book “10 tips om het aantal inkomende én uitgaande e-mails te beperken”. En er zijn gelukkig regels gekomen voor spam, waardoor ongevraagde berichten via onder andere email aan banden is gelegd. Maar ook via de post en telefoon worden we nog steeds “lastig gevallen” met informatie waar we niet om gevraagd hebben.

Toch kunnen we ook hier wel iets aan doen. Want zoals de titel van de blog al zegt, wat je niet krijgt, hoef je ook niet op te ruimen. Als je voorkomt dat je iets krijgt, voorkom je ook dat je er een beslissing over moet nemen. Hoe simpel ook, al die beslissingen stapelen zich op en vragen onnodig iets van je.

Wat je kunt doen

Brievenbussticker

Het eerste dat je kunt doen is een brievenbussticker. Je kunt bij de meeste gemeenten gratis een ‘Nee-Nee’ of een ‘Nee-Ja’ sticker ophalen. Bij de gemeente Utrecht bijvoorbeeld werkt het iets anders. Daar hebben ze ‘Ja-Ja’ en ‘Nee-Nee’ stickers. Wanneer je geen sticker hebt, krijg je automatisch wel huis aan huis bladen, maar geen reclame. Met een brievenbussticker krijg je dus alleen wat je graag wilt ontvangen en dus niet waar je eigenlijk niet op zit te wachten. Dit is ook nog eens goed voor het milieu.

Het bel-me-niet register

Word je regelmatig gebeld voor een nieuw telefoonabonnement of voor een nog beter energiecontract? Meestal precies wanneer je zit te eten of net lekker in een flow aan het werk bent. Maak een simpel account aan op www.bel-me-niet.nl. Je kunt daarin voor een aantal categorieen aangeven of je wel of niet gebeld wilt worden. Ik moet zeggen, ik heb al jaren geregistreerd staan dat ik voor niets gebeld wil worden en over het algemeen werkt dit wel. Het is me één of twee keer gebeurd, dat ik onterecht werd gebeld. Toen ik diegene wees op mijn aanmelding bij het bel-me-niet register, kreeg ik de reactie dat ‘ze daar niet mee samenwerken’. Dit kan natuurlijk niet, men was duidelijk niet op de hoogte van de regels.

Afmelden voor onaangekondigd telefonisch marktonderzoek

Wanneer je niet meer zomaar benaderd wil worden voor onaangekondigd telefonisch marktonderzoek, dan kun je dit registreren op www.onderzoekfilter.nl. Ik heb hier zelf tot nu toe geen last van gehad en dus niet de behoefte gehad me te registreren. Geen ervaring mee dus.

Blokkeren voor betaalde SMS diensten

Via www.payinfo.nl kun je mobiele telefoonnummers (bijvoorbeeld van je kind) blokkeren voor betaalde SMS diensten. Ik heb hier (nog) geen ervaring mee, maar lijkt me zeker handig tegen de tijd dat mijn dochter een eigen telefoon krijgt. Ze kan zich dan niet per ongeluk ergens voor aanmelden.

 

Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips.

Hoe ga jij om met alles wat ongewenst binnenkomt?

Heb je nog fijne aanvullingen op dit rijtje?

Laat het me hieronder weten, ik hoor het graag!